Pályázatok

Projekt címe: Termelési kapacitások bővítése a PROCAM Kft-nél

Kedvezményezett neve: PROCAM Műszaki és Fejlesztő Kft.

Támogatási szerződés száma: PM_KKVESZKOZ_2017/35

Támogatás összege: 39,14 millió Ft

Támogató neve: Pénzügyminisztérium

Támogatás forrása: Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014-2030 és Pest megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 megvalósításához nyújtott célzott pénzügyi költségvetési támogatás a Pest megyei fejlesztések előirányzat

Projekt befejezési dátuma: 2019. december 3.

Projekt tartalmának bemutatása: A projekt legfontosabb célja az volt, hogy a cégünk jelenlegi lemezfeldolgozó képességeit a lézerrel történő ipari vágástechnika területén feljavítsuk az iparágban napjainkban elfogadható termelési hatékonysági szintre. A lézeres síklemez feldolgozáshoz korábban használt 1kW teljesítményű vágórendszerünk 6-7 évvel korábbi műszaki fejlettségi szintvonalat tükrözött, emiatt korlátozott teljesítmény leadására volt képes. Emellett cégünk gyártási igényei mára meghaladták a régi vágórendszerünk lehetőségeit, amely még több műszakos üzemeltetéssel sem volt képes fedezni megrendelőink kapacitásigényét. Szükségessé vált a vágórendszerünk bővítése egy olyan 3kW teljesítményű lézer rendszerrel, amely jóval nagyobb teljesítmény leadásra képes, továbbá fejlettebb mágnes motoros optikája révén jobb vágási minőség mellett költséghatékonyabb megmunkálást tesz lehetővé. Az iparági környezetünk is kikényszerítette a fejlesztést, mert az elmúlt időszakban számos piaci szereplő szerzett be nagyobb teljesítményű (3, 4 és 5 kW) lézerberendezést, amely az erősödő konkurencia miatt már veszélyeztette versenyképességünket. Célszerű megoldásnak mutatkozott a már meglévő berendezésünk lézer egységének kibővítése egy nagyobb teljesítményre, mely a jelenleg elérhető legmodernebb műszaki megoldásokat tartalmazza. Ilyenek egyike pl. a reflexió elleni hardveres védelem, mely biztosítja, hogy bizonyos anyagok vágása esetében intenzívebben jelentkező lézer visszaverődés ne tegye ki közvetlen sugárterhelésnek a dióda pumpált lézeregységet. A fíber lézerek moduláris rendszer struktúrája emellett lehetővé teszi az egy műszak alatt lezajló főegység csatolást. Ily módon minimális termeléskiesés mellett javítani tudunk a gyártási minőségen és sebességen. A fejlesztés során beszerzett új rezonátorral a vágóberendezésünk teljesítményét megnégyszereztük, így az üzemünk egyaránt képes kielégíteni a saját gyártásunk és az elvállalt bérmunkák lézervágási igényeit. A lézer forrás bővítéssel hatékonyabb minőség kontrollt, gyorsabb és pontosabb vágást, illetve nagyobb vágási vastagságot tudunk realizálni.

 

Sajtokozlemeny_kezdes.pdf
Sajtokozlemeny_zaras.pdf

 

DOKUMENTÁCIÓ: 

Fotodokumentacio_PM_KKVESZKOZ_2017_35.pdf

 

 

 

Kapacitásbővítő beruházás megvalósítása a PROCAM Kft. hatvani telephelyén

 

Kedvezményezett neve: PROCAM Műszaki és Fejlesztő Kft.

Projektazonosító: GINOP-1.2.1-16-2017-00975

Szerződött támogatási összeg: 237 484 595 Ft

Támogatás mértéke: 50%

Projekt befejezési dátuma: 2019. augusztus 21.

 

Projekt tartalmának bemutatása:

A projekt keretében az alábbi termelőeszközök beszerzése és üzembehelyezése valósult meg:

robotos szemcseszóró terem és robotos vízsugaras vágórendszer: a zárható szemcseszóró teremben kétféle ipari megmunkálásra van lehetőség. A terem egyik felében síklemezek megmunkálása történik az X-Y-Z koordináta pálya mentén, míg a másik felében egy ipari robot dolgozik, ami tetszőleges alakú munkadarabokon képes 5D megmunkálásra. A robot mögött egy elzárt részben kapott helyet a teljes technológiai rendszer. A hasznos munkatér X-Y-Z térben 3.000 x 1.000 x 700 mm, míg a 6 tengelyes robot esetében 2.050 mm a karkinyúlás által lefedett tér. A rendszer feladata acél, titán, alumínium, üveg, kerámia, kőzet, rétegelt, illetve műanyag munkadarabok, abrazív vágótechnológiával történő gyártási feladatainak elvégzése. A telepített vízsugaras rendszer az eddiginél nagyobb vastagságú tábla alapanyagok feldolgozására is alkalmas, mert kombinált lehetőséget nyújt a hagyományos és 6 tengelyes vágás technológia ötvözésére, akár 1,1 mm vágósugár átmérőben is. Emellett nagyobb mélységi kiterjedésű és különleges formájú munkadarabok is nagypontossággal elkészíthetők.

CNC gép készülék rendszer (vákuumos megfogó és leszorító berendezések): az új berendezések nagyságrenddel gyorsítják a munkafolyamatokat, mert azonnal tesztelhetők a vágatból készített hajlított formák minőségi paraméterei. A fém és cirkon precíziós megmunkáló berendezésekhez kapcsolódó vákuumos megfogó és leszorító berendezések együttesen alkalmasak szinte minden típusú és formájú munkadarab megfogására. Így lehetőség nyílik a legkülönbözőbb egyedi csont, csípő és térd protézisek kialakításán kívül tetszőleges igényű finommechanikai fémalkatrészek legyártására is.

integrált szerszám- és munkadarab bemérő rendszer: a fém és cirkon precíziós megmunkáló berendezésekhez kapcsolt munkadarab és szerszám bemérő rendszer lehetővé teszi a méret tűrések ellenőrzését, továbbá korrigálja a szerszámkopásból eredő hibákat.

3D lézeres szkenner rendszer: a fém és cirkon precíziós megmunkáló berendezésekhez kapcsolt 3D szkenner rendszer lehetővé teszi az úgynevezett reverse engineering alkalmazását, ahol komplex geometrikus formák digitalizálásából nyert adatok alapján történik a gyártás, ilyen adatok például a CT vizsgálat adataiból kinyert szövetpótlás meghatározása. A szkenner rendszer emellett műszaki rajzok hiánya esetén is alkalmas egyes gépalkatrészekhez tartozó adapter lapok kialakítására.

Ipar 4.0 kompatibilis vállalat irányítási rendszer gyártási modullal: a bevezetett Exact Business Software for manufacturing rendszer olyan vállalati CRM, pénzügy, beszerzés, logisztika, gyártás és kontrolling modulokkal ellátott rendszer, amely az IPAR 4.0-val összhangban gyűjtött adatbázissal szinergiában működik. Minden opciós kiegészítés és berendezés az IPAR 4.0 irányelveknek megfelelően adatgyűjtő IOT rendszerhez kapcsolódik, mely a gyártás analízis és irányítás számára NAS szerverre küldi a gépek üzemelés közben létrejövő adatcsomagjait.
 

Sajtokozlemeny_kezdes.pdf
Sajtokozlemeny_zaras.pdf

 

DOKUMENTÁCIÓ: 

Fotodokumentacio_GINOP_121_16_2017_00975.pdf

 

 

 

A PROCAM Kft. kapacitásbővítő beruházásainak támogatása

 

Kedvezményezett neve: PROCAM Műszaki és Fejlesztő Kft.

Projektazonosító: VEKOP-1.2.1-16-2016-00073

Szerződött támogatási összeg: 22 055 000 Ft

Támogatás mértéke: 55%

Projekt befejezési dátuma: 2018. június 14.

 

Projekt tartalmának bemutatása:

A beruházás egyik eleme egy 5 tonna teherbírású emelő villás targonca megvásárlása volt, amely nagymértékben támogatja cégünk napi működése során a lemezanyag mozgatási feladatokat, a palettára csomagolt alkatrészek rakodását, és a termékek szerelése során keletkező emelési és megtartási feladatokat. A berendezés a mai kor igényei szerint rendelkezik a legmodernebb opciókkal, melyek biztosítják a villák motoros beállítását, a nagy emelési magasságot triplex rendszer segítségével, állapotfigyelést, és üzemanyag fogyasztás csökkentő rendszerrel is rendelkezik. A CATERPILLAR GP45N típusú targonca képes az üzemünkben fellelhető legmagasabb polcrendszer elérésére is, ugyanakkor a kisebb méretű ipari kapun keresztül is kényelmesen mozog. A modern, energiatakarékos targonca segítségével az alapanyag és részalkatrészek gyorsabban és pontosabban, továbbá alacsonyabb költséggel kerülnek a megfelelő gyártási és raktározási pozíciókba.

A beruházás másik eleme egy PT-1000x800 típusú CNC gép megvásárlása és telepítése volt, amely a piacon jelenleg elérhető berendezések közül kiemelkedik az üzemi megbízhatóságát tekintve. A CNC meghajtás szervomotorokon keresztül történik, az NCT által fejlesztett vezérlésen keresztül. A gép alatt helyezkedik el külön egységként a forgácskihordó, ami az emulziótól elválasztott forgácsot egy ferde felhordón keresztül az alá helyezett ládába gyűjti. A CNC gép rendelkezik minden olyan nemzetközi biztonságtechnikai, műszaki, gyártási és energetikai tanúsítvánnyal, amelyek egyaránt megfelelnek a gyártástechnológiai, energiatakarékossági elvárásoknak és a környezetvédelmi, valamint költséghatékonysági szempontoknak.

 

DOKUMENTÁCIÓ: 

Fotodokumentacio_VEKOP_121_16_2016_00073.pdf

 

 

 

CAD-CAM technológiájú fém és cirkónium megmunkáló kapacitások bővítése a ProCam Kft-nél

 

Kedvezményezett neve: PROCAM Műszaki és Fejlesztő Kft.
Projektazonosító: GINOP-1.2.1-15-2015-00427

Szerződött támogatási összeg: 356 241 375 Ft
Támogatás mértéke: 50%
Projekt befejezési dátuma: 2017. szeptember 29.
 

Projekt tartalmának bemutatása:

A Heves megyében, Hatvan városában megvalósult projekt eredményeként a ProCam Kft. az üzembe helyezett 10 darab CAD-CAM technológiájú precíziós protézis és implantátum megmunkáló központtal olyan jelentős implantátumgyártó kapacitást épített ki, amellyel mind belföldön, mind külföldön magas minőségű termékeket tud előállítani versenyképes árakon. A megmunkáló központokkal előállítható implantátumok olyan kisméretű, nagy hozzáadott értéket képviselő termékek, amelyek esetében a szállítási költség elenyésző a termék értékéhez képest, ezért a gyártás helyszínétől távol eső célpiacok felé történő terjeszkedés is lehetséges. A vállalat rövid távú tervei között szerepelő célpiacok Írország, továbbá a skandináv államok, részben az ottani kedvező értékesítési lehetőségek miatt, részben a már jelenleg is meglévő üzleti kapcsolatok miatt. A megnövekedett kapacitások révén az egyedi előállítású termékek piacán mind az értékesítési árakat, mind szállítási határidőket tekintve olyan versenyelőnyre tehet szert a cég, ami a protézis és fogászati implantátum piaci szegmensben várhatóan az árbevétel jelentős növekedését eredményezi 3 éven belül. A ProCam Kft. a megmunkáló központok robotizálásával olyan automatizált gyártást valósit meg, amely a know-how piaci értékesítését is lehetővé teszi (elsősorban a tengerentúlon és a távol-keleten). A fejlett országok társadalmainak elöregedésével az implantátumok és egyedi gyártású segédeszközök iránti igény folyamatosan növekszik, amely stabil a felvevőpiacot jelent, amit a projekt eredményeként kiépített gyártókapacitással rugalmasan és költséghatékonyan lehet kiszolgálni.

 

 

 

A piaci pozíció erősítését eredményező technológiafejlesztés a
ProCAM Kft-nél

A támogatás összege: 49 999 999 forint
A támogatás  intenzitása: 50%
Fizikai befejezés dátuma: 2017.02.18.

 

A projekt azonosítószáma: GINOP-1.2.2-15-2015-01334

 

Projekt bemutatása:

A projekt során beszerzésre kerül 1 db, a mai kor elvárásainak maximálisan megfelelő, korszerű, hatékony munkavégzést lehetővé tevő berendezés, a PT-5LM2010 típusú 5 tengelyes lézer / maró CNC megmunkáló állomás.

 

 

 

Termelési kapacitások bővítése a ProCAM Kft. hatvani fióktelepén

A támogatás összege: 99,02 millió forint
A támogatás  intenzitása: 50%
Fizikai befejezés dátuma: 2016.04.30

 

A projekt azonosítószáma: GINOP-1.2.1-14-2014-00304

 

Projekt bemutatása:

Jelen projekt keretében a PROCAM Kft. tevékenységi körébe illeszkedő, gyártási folyamatokhoz illeszkedő három új gép:

·      1 db VD-510S nagysebességű CNC megmunkáló központ,

·      1 db KAFO-3015 típusú portál CNC megmunkáló központ és

·      1 db EOS FORMIGA P110 SLS 3D nyomtató rendszer beszerzését tervezzük.

A KAFO- 3015 típusú portál CNC megmunkáló központ lehetővé teszi a PROCAM Kft. által készített nagy formátumú vágó berendezések hegesztett, ötvözött fém alkatrészeinek legyártására, illetve nagy fordulatszámú ötvözött alumínium megmunkálására alkalmas.

A VD-510S CNC megmunkáló központ nagy gyorsmeneti sebességének és rendkívül gyors szerszámváltó és merevszárú menetfúrásának köszönhetően a gépet különösen alkalmassá teszik sorozatgyártásra, furatsorok gyors megmunkálására és marására.

Az EOS FORMIGA P110 SLS 3D nyomtató rendszerrel pontosabbá tesszük a végterméket, és az összetett mechanikus elemeket egy lépésben tudjuk legyártani, mellőzve a költséges, pontatlan és lassú műanyag megmunkálási eljárásokat, ahol a több lépésből adódóan több hiba is lehet. (pl.: POS termékek)

 

 

 

 

Külpiaci megjelenés támogatása a PROCAM Kft-nél

Kedvezményezett neve: PROCAM Műszaki és Fejlesztő Kft.
Projektazonosító: VEKOP-1.3.1-16-2016-00048

Szerződött támogatási összeg: 3 716 901 Ft
Támogatás mértéke: 50%
Projekt befejezési dátuma: 2018. 10. 26.
 

Projekt tartalmának bemutatása:

A projekt célja a cég főbb tevékenységeinek, termékeinek, leginkább az új ProCAM PreciTrack koordinátapályájának nemzetközi piacokon való megjelenése és értékesítése. Olyan nemzetközi gépipari-, fémmegmunkálási-, technológiai kiállításokat választottunk, melyek nemzetközi súlya szakmai szempontból meghatározó.

Kiállítás: MSV Brno. A költségek a komplett kiállításon való megjelenés (regisztráció, területdíj, standépítés, dekoráció, üzemeltetés, szállítás, tolmács) költségeit tartalmazzák. 

Piackutatás: A helyi piaci viszonyok jobb megismerésének és így a kiállítási szereplés hatékonyságának javítása érdekében piackutatás készítése Csehországra és Szlovákiára.